Un diagnostic de “leziune a colului uterin” ne duce cu gândul la o patologie malignă a colului uterin, însă nu mereu aceste leziuni se dovedesc a fi entități cu caracter malign.

Leziunile la nivelul colului uterin pot fi și benigne.

Printre acestea se numără ectropionul colului uterin, polipii cervicali, negii genitali, mioamele, chisturile lui Naboth, endometrioza sau anomaliile congenitale.

Cum se diagnostichează leziunile colului uterin?

Evaluarea și identificarea leziunilor benigne ale colului uterin se pot face prin mai multe proceduri, de la examinarea fizică folosind speculul, la proceduri imagistice, și anume examinarea endovaginală cu ultrasunete (ecografie transvaginală) sau examinarea prin colposcopie.

Testul Babeș-Papanicolau (PAP) este o analiză foarte importantă în depistarea anomaliilor celulare de la nivelul cervixului, precum și în prevenirea cancerului cervical. Efectuarea acestei analize o dată pe an ar trebui să devină o obișnuință în viața unei femei aflate la vârstă reproductivă sau în perioada postmenopauza.

În plus, efectuarea unei testări HPV este, de cele mai multe ori, un semn de preocupare față de sănătatea ginecologică a oricărei femei.

În prezent, virusul HPV este incriminat în apariția leziunilor precanceroase și, de aceea, recomandarea de efectuare a vaccinării anti-HPV ar trebui să fie luată în serios atât de către femei, cât și de către bărbați.

Serotipurile cancerigene 16 și 18 ale virusului HPV sunt responsabile pentru 70% din cazurile cancerului de col uterin și aproximativ 50% din CIN 3. Virusul papiloma uman (HPV) este o infecție virală cu transmitere sexuală, așadar atât femeile cât și bărbații pot fi responsabili, în egală măsură, de transmiterea virusului către toți partenerii sexuali.

Leziunile colului uterin care sunt însoțite de inflamație cervicală ori de sângerări sau de un rezultat anormal al examenului citologic Babeș-Papanicolaou vor fi investigate suplimentar. Dacă examinarea cu speculul este dificilă, se recomandă efectuarea de proceduri imagistice: ecografie transvaginală și colposcopie.

Ce sunt leziunile inflamatorii ale cervixului?

Leziunile inflamatorii ale mucoasei cervicale sunt asociate cu scurgeri excesive, care au miros neplăcut, culoare gri sau galben-verzuie și simptome precum dureri abdominale inferioare, dureri de spate, prurit, mâncărime și dispareunie.

Inflamația colului uterin este răspunsul care apare în urma contractării unei infecții cu Trichomonas vaginalis, Candida albicans, Bacteroides, Peptostreptococcus, Gardnerella vaginalis, Gardnerella mobiluncus, precum și alte bacterii, precum Chlamydia trachomatis, Haemophilus ducreyi, Mycoplasma hominis, Streptococcus, Escherichia coli, Staphylococcus și Neisseria gonorrhoeae.

Virusul HPV sau virusul herpes simplex (HSV ) pot fi de asemenea cauzatoare de inflamație la nivelul colului uterin.

Care sunt leziunile benigne la nivelul colului uterin?

Leziunile benigne și premaligne ale colului uterin sunt, adesea, greu de identificat și tratat de către medicul specialist, din cauza multitudinii de afecțiuni patologice care pot fi implicate în etiologia acestora. Acestea pot fi:

  1. Polipii cervicali – sunt cele mai frecvente formațiuni benigne întâlnite la nivelul colului uterin, și sunt identificați la examinarea pelvisului. De regulă polipii cervicali au caracter benign și sunt asimptomatici. Cei care au dimensiuni mari trebuie evaluati și îndepărtați chirurgical pentru că pot evolua în cancer sau pot duce la infertilitatea femeii.
  2. Negii genitali – sunt leziuni tumorale de mici dimensiuni, care apar la nivelul colului uterin, în urma infecției cu virusul HPV. Se pot trata prin crioterapie, electrocauterizare, terapie cu laser sau chiuretaj.
  3. Fibromul cervical (sau miomul) – se dezvoltă în țesutul muscular al colului uterin. Situarea sa aproape de alte organe (vezica urinară, uretere și rect) poate ridica dificultăți chirurgicale în momentul îndepărtării sale.
  4. Chisturile lui Naboth – sunt noduli de dimensiune mică, de obicei, asimptomaticie, însă deoarece pot provoca simptome precum dispareunie, dureri la nivelul pelvisului, sângerări și scurgeri vaginale, se preferă îndepărtarea lor chirurgical.
  5. Ectopia sau eroziunea cervicală (răni pe col) – este cauzată de diverse infecții cronice, dezechilibrul pH-ului vaginal, creșterea nivelului de estrogen sau diverse traume locale. Este important de reținut că ectopia nu cauzează cancer de col uterin, însă poate provoca mai multe simptome, cum ar fi scurgeri vaginale de culoare alb-gălbuie, sângerări post-coitale sau intermenstruale, dureri pelvine și dispareunie.

Ce sunt leziunile precanceroase?

O leziune cervicală precanceroasă, numită și leziune intraepitelială, este o anomalie în celulele cervicale, care s-ar putea dezvolta ulterior într-o malignitate a colului uterin. Dacă nu este tratată adecvat și la timp, se poate transforma în cancer de col uterin .

Detectarea timpurie și tratamentul leziunilor precanceroase pot preveni progresia către cancerul de col uterin. Identificarea leziunilor precanceroase se face prin screeningul citologic al celulelor cervicale, numit test Babeș-Papanicolau. De cele mai multe ori, leziunile pot fi investigate și diagnosticate și cu ajutorul colposcopiei și a biopsiei.

Cum tratăm leziunilor de col uterin?

Numărul alternativelor pentru managementul ambulatoriu al leziunilor precanceroase ale colului uterin este în continuă creștere. Cu toate acestea, pentru leziunile premaligne, tratamentul individualizat în funcție de vârstă, diagnostic, starea sarcinii, paritatea, anatomia cervicală și factorii de risc ai stilului de viață, rămâne esențial în managementul leziunilor de col uterin

Tratamentul leziunilor premaligne cervicale (neoplazie cervicală intraepitelială sau CIN) de diferite grade este foarte eficient și sigur, presupunând efectuarea unei excizii a zonei cu modificări(conizație).

Femeilor sub 25 de ani, care prezintă leziuni în primă etapă, le este deseori sugerată monitorizarea (expectativă) prin efectuarea testului Babeș-Papanicolau regulat, în fiecare an, sau chiar o dată la 6 luni, nefiind necesare alte tratamente, decât dacă se observă simptome de evoluție a leziunii.

În cazul femeilor aflate la postmenopauză, evoluția post-conizație a colului uterin trebuie urmărită, deoarece există un risc mare de recidivă.

Terapia pentru leziunile precanceroase ale colului uterin constă deseori în tehnici chirurgicale (conizație), combinate cu terapie farmacologică. De exemplu, la femeile tinere care doresc o sarcină în viitor, se vor cauta mijloace farmacologice pentru a reduce dimensiunea țesutului anormal sau a-l elimina complet.

Tratamentele adjuvante includ utilizarea dispozitivelor medicale, cu efect terapeutic local. Ovulele vaginale sunt utilizate tot mai des în tratamentul leziunilor benigne ale colului uterin, favorizând reepitelizarea, reducerea proliferării agenților patogeni și refacerea mucoasei vaginale.

Cum tratăm leziunile colului uterin prin terapia chirurgicală?

Tehnicile pentru leziunile precanceroase includ excizia (îndepărtarea chirurgicală a zonei anormale, denumită și biopsie sau conizație a colului), crioterapia și excizia cu laser. Alegerea tehnicii potrivite este determinată clinic, în funcție de dimensiunea leziunii.

Aceste tehnici chirurgicale presupun, în prealabil, efectuarea anesteziei locale sau generale de scurtă durată, acest lucruri fiind posibile doar în cadrul unui spital.

Conizația de col uterin este procedura de excizie prin care zona anormală de pe suprafața colului uterin este îndepărtată. Excizia poate elimina, de asemenea, anomalii care se extind în interiorul deschiderii cervicale. Excizia de acest tip are două scopuri: oferirea bazei pentru verificarea existenței celulelor canceroase sau precanceroase, în profunzimea colului uterin și eliminarea completă a anomaliei citologice.

După efectuarea procedurii de conizatie, medicii specialiști Royal Hospital recomandă evitarea activității sexuale, evitarea plasării obiectelor străine în vagin (dușuri, tampoane) și, timp de câteva săptămâni, evitarea băilor sau înotului (dușurile sunt permise). De asemenea, pentru refacerea epiteliului vaginal, se recomandă substanțe cu rol antihemoragic, antiinflamator, cicatrizant și antibacterian.

Echipa medicală a spitalului Royal Hospital, formată din medici specialiști în obstetrică-ginecologie cu o vastă experiență în tratamentul leziunilor precanceroase ale colului uterin, recomandă monitorizarea periodică a leziunilor de col uterin, precum și efectuarea testului Babeș-Papanicolau de rutină, anual

În plus, pentru că o multitudine de leziuni ale colului uterin apar în urma infecției cu virusul papiloma uman (Human Papillomavirus – HPV), echipa medicală recomandă vaccinarea împotriva virusului HPV conform schemei de vaccinare.

Profită de echipa de specialiști Royal Hospital

Dr. Ioan Stoian

Mai multe detalii

Dr. Gabriela Jumugă

Mai multe detalii

Dr. Cristian Jumugă

Mai multe detalii

Dr. Mirela Vasile

Mai multe detalii

Dr. George Diaconu

Mai multe detalii

Dr. Cristina Stoian

Mai multe detalii

Dr. Victor Stoian

Mai multe detalii

Dr. Zorela Sgarbură

Mai multe detalii

Dr. Cristina Boițan

Mai multe detalii

Dr. Ruxandra Cigaran

Mai multe detalii

Dr. Laura Florea

Mai multe detalii

Dr. Natalia Richițeanu

Mai multe detalii

Dr. Traian Irimia

Mai multe detalii

Dr. Cristina Șaptefrați

Mai multe detalii