GLANDA TIROIDĂ ESTE CEA MAI MARE GLANDĂ SITUATĂ LA NIVELUL GÂTULUI, AVÎND DREPT UNICA FUNCȚIE PRODUCEREA DE HORMONI TIROIDIENI, REGLEMENTÂND ASTFEL METABOLISMUL ORGANISMULUI.

Cum prevenim

În ultimele 2 decade, utilizarea pe scară largă a ultrasonografiei pentru evaluarea tiroidei şi regiunii cervicale a determinat o creştere dramatică a prevalenţei nodulilor tiroidieni clinic nepalpabili.

Mai mult, 20-48% dintre pacienţii cu un singur nodul tiroidian palpabil au noduli suplimentari la evaluarea ecografică, fapt ce determină actual o epidemie de noduli tiroidieni, cu impact asupra practicii medicale. Nodulii tiroidieni sunt mai frecvenţi la persoanele în vârstă, la femei, în zonele de carenţă de iod şi la cei cu istoric de expunere la radiaţii.

Printre cele mai frecvente problem ale tiroidei, amintim: cele referitoare la producția de hormon (prea mult sau prea puțin); cele datorate creșterii glandei tiroide cauzând compresie pe structurile importante ale gâtului sau care apar pur și simplu ca o formațiune în gât; formarea de noduli care reprezintă motive de îngrijorare pentru prezența cancerului tiroidian; cele care sunt canceroase.

Cancerul tiroidian poate apărea la orice categorie de vârstă, deși apare cel mai frecvent după vârsta de 30, iar agresivitatea crește semnificativ la pacienții mai în vârstă. Cancerul tiroidian nu prezintă întotdeauna simptome; de multe ori, primul semn de cancer tiroidian este un nodul tiroidian.

Hipotiroidismul este o afecțiune caracterizată de prea puțin hormon tiroidian și este o problemă care poate fi prezentă pe parcursul mai multor ani înainte de a fi diagnosticatăa și tratată. Există mai multe cauze ale acestei afecțiuni si poate fi asociat chiar și cu sarcina. Tratamentul pentru toate tipurile de hipotiroidism este, de obicei, unul simplu.

Nodulii tiroidieni solitari pot deveni suspecți de malignitate. Deși aproximativ 50% din populație poate avea un nodul tiroidian, majoritatea acestora sunt benigne. Ocazional, nodulii tiroidieni pot avea caracteristici de malignitate și necesită fie o biopsie, fie o excizie chirurgicală.

Tiroidita este un proces inflamator continuu în glanda tiroidă. Pacientii pot prezenta un număr de simptome cum ar fi febra și durerea, dar pot prezenta de asemenea constatări subtile de hipo sau hipertiroidism. Există o serie de cauze, unele mai frecvente decât altele.

Hipertiroidismul este o afecțiune caracterizată de prezența a prea mult hormon tiroidian. Metodele actuale folosite pentru tratarea unui pacient cu hipertiroidism sunt: iodul radioactiv, medicamente anti – tiroidiene sau intervenții chirurgicale. De multe ori, este nevoie ca toate cele trei metode să fie folosite. Chirurgia este cel mai puțin folosită pentru a rezolva problemele cauzate de hipertiroidism.

Chirurgia este utilizată pentru a trata problemele glandei tiroide în cazul în care: cancerul tiroidian este prezent sau este suspectat; un nodul benign este suficient de mare pentru a provoca probleme de respirație sau înghițire; un nodul (chist) plin cu lichid recidivează după ce a fost golit o dată sau de două ori sau atunci cand hipertiroidismul nu poate fi tratat cu medicamente sau iod radioactiv.

CUM TE PREGĂTEȘTI?

Bolnavul trebuie să fie echilibrat, mai ales pacientul hipertiroidizat. Trebuie să ia tratament încă de acasă până i se stabilizează tensiunea, pulsul și somnul. Până nu se echilibrează, nu este bine să fie operat. Ablația unei glande care secretă mult hormon tiroidian pe un organism nepregătit poate să ducă la complicații foarte grave.

Aceste situații sunt mai rare acum, pentru că bolnavul vine tratat cu antitiroidiene de sinteză. Totuși, înainte de operație cu două săptămâni, el trebuie să întrerupă acest tratament, ce va fi înlocuit cu niște picături de iod.

CE PRESUPUNE?

Chirurgia tiroidiană este utilizată pentru tratamentul nodulilor tiroidieni, cancer tiroidian și hipertiroidism. În timpul acestei proceduri, o parte sau toată glanda tiroidă este eliminată.

În timpul intervenției chirurgicale, se face o incizie în piele. Mușchiul și alte țesuturi sunt trase deoparte pentru a expune glanda tiroidă.

Mulți oameni sunt externați din spital la o zi sau două după operație. Timpul petrecut în spital și recuperarea post-operatorie depind de vârstă și starea generală de sănătate, dificultatea operație sau prezența cancerului.

Strategia terapeutică în cazul „nodulului unic” este reprezentată de lobectomia tiroidiană totală de partea bolnavă şi de examen histologic extemporaneu. În caz de rezultat malign – totalizarea tiroidectomiei urmată de tratament cu Iod Radioactiv. Dacă leziunea este benignă, intervenţia se încheie cu lobectomie.

Pentru gușile difuze, polinodulare, cu fenomene compresive, bilobare, tiroidectomia totală este cel mai adesea indicată pentru a evita recidiva maladiei pe ţesutul restant. În aceste situaţii, un tratament substitutiv cu hormoni tiroidieni este indicat.

CARE ESTE URMĂTORUL PAS?

Postoperator se va solicita obținerea rapidă a examenului histopatologic definitiv;
dacă acesta ar arăta un cancer diferențiat, blând, se va trece rapid la tratamentul cu radioiod 131 după care se va urma tratamentul hormonal prescris și se va accepta o urmărire atentă endocrinologică.

În cazul unui diagnostic mai puțin fericit de cancer medular sau anaplastic, se va spera foarte mult în abilitatea chirurgului de a curăța cât mai bine regiunea gâtului și se vor urma cu strictețe indicațiile postoperatorii, inclusiv tratamentul oncologic recomandat.

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.