Chiuretaj biopsic (biopsie de endometru)
Chiuretajul biopsic (biopsia de endometru) este o intervenție ce presupune îndepărtarea unei mici bucăți de țesut din endometru, care reprezintă țesutul ce căptușeste uterul.
De ce se efectuează o biopsie endometrială (chiuretaj uterin biopsic)?
O biopsie endometrială poate fi efectuată pentru a ajuta la diagnosticarea anomaliilor uterului. De asemenea, poate exclude alte boli.
Medicul specialist ginecolog al Royal Hospital va dori să efectueze un chiuretaj uterin biopsic pentru:
- a găsi cauza sângerării în postmenopauză sau a sângerării uterine anormale
- screening pentru cancerul endometrial
- evaluarea stării de fertilitate a pacientei
- a testa răspunsul pacientei la terapia hormonală
Nu puteți face o biopsie endometrială în timpul sarcinii și nu este recomandat să efectuați una dacă aveți oricare dintre următoarele afecțiuni:
- tulburare de coagulare a sângelui;
- boală inflamatorie pelvină acută;
- infecție acută cervicală sau vaginală;
- cancer cervical;
- stenoză cervicală sau îngustarea severă a colului uterin.
Tocmai de aceea, specialiștii Royal Hospital recomandă efectuarea unei evaluări ginecologice complete înainte de efectuarea intervenției. Această evaluare cuprinde consultație ginecologică, ecografie transvaginală, colposcopie, examen complet secreție vaginală, examen Babeș-Papanicolaou, testare HPV, testare pentru infecții precum Chlamdya Trachomatis, Mycoplasma/Ureaplasma.
Cum vă pregătiți pentru un chiuretaj uterin biopsic?
Înaintea efectuării unui chiuretaj uterin biopsic este recomandat să spuneți medicului dumneavoastră despre orice medicamente pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală vă administrați. S-ar putea să fie necesar să întrerupeți tratamentul cu medicamente anticoagulante înainte de o biopsie endometrială. Aceste medicamente pot interfera cu capacitatea sângelui de a se coagula corect. De asemenea, medicul dumneavoastră va dori să știe dacă aveți tulburări de sângerare sau dacă sunteți alergică la latex sau iod.
De asemenea, trebuie să știți că este probabil ca în timpul anesteziei să vi se administreze un sedativ ușor înainte de biopsie. Sedativul vă poate face somnolentă, așa că nu ar trebui să conduceți până când efectele nu au dispărut complet. Specialiștii Royal Hospital recomandă pacientelor să vină însoțite la intervenția programată, astfel încât, după eliminarea efectelor anesteziei, să poată fi conduse către domiciliu, în siguranță totală.
Ce se întâmplă în timpul unui chiuretaj uterin biopsic?
Înainte de biopsie, vi se oferă un halat medical de îmbrăcat. Într-o sală de operație, medicul anestezist vă va pune să vă întindeti pe o masă, moment în care vi se vor administra substanțele anestezice, pentru a nu simți niciun disconfort.
Veți fi așezată în poziție ginecologică, apoi vi se va curăța vaginul și colul uterin. Medicul dumneavoastră ginecolog vă va pune o clemă pe colul uterin (sau un speculum) pentru a-l menține stabil în timpul procedurii. Nu veți simți niciun fel de presiune sau disconfort din această cauză. Medicul dumneavoastră va introduce apoi un tub subțire și flexibil numit canulă Pipelle prin deschiderea colului uterin, extinzându-se pe câțiva centimetri în uter. Apoi va mișca instrumentul chirurgical înainte și înapoi pentru a obține o probă de țesut din mucoasa uterului. Întreaga procedură durează de obicei aproximativ 10 minute.
Proba de țesut este pusă în lichid și trimisă la un laborator de anatomo-patologie pentru analiză.
Este posibil să observați apariția unor ușoare sângerări după procedură. Crampele ușoare sunt, de asemenea, normale, însă pentru acest lucru vi se vor administra medicamente antalgice.
Medicul dumneavoastră vă va recomanda să nu folosiți tampoane și să nu aveți contact sexual timp de câteva zile după o biopsie endometrială. În funcție de istoricul dumneavoastră medical, medicul dumneavoastră vă poate oferi recomandări suplimentare după procedură.
Care sunt riscurile asociate cu un chiuretaj uterin biopsic?
Ca și alte proceduri invazive, există un risc mic de infecție. Există, de asemenea, riscul de a perfora peretele uterin, dar acest lucru este extrem de rar.
Unele sângerări și apariția senzației de disconfort sunt evenimente normale după această procedură. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți oricare dintre următoarele simptome:
- sângerare pentru mai mult de două zile după biopsie;
- sângerare abundentă;
- febră sau frisoane;
- durere severă în abdomenul inferior;
- scurgeri vaginale anormale sau cu miros neobișnuit.
Ce rezultate poți avea după un chiuretaj uterin biopsic (o biopsie endometriala)?
O biopsie endometrială este normală atunci când nu se găsesc celule anormale sau cancer. Rezultatele sunt considerate anormale atunci când:
- este prezentă o tumoră benignă sau necanceroasă;
- este prezentă o îngroșare a endometrului, numită hiperplazie endometrială;
- sunt prezente celule canceroase.
După 10-14 zile de la efectuarea biopsiei, veți primi rezultatul examenului histopatologic. Acesta va fi discutat cu medicul specialist Royal Hospital în cadrul unei consultații, timp în care veți primi recomandări ulterioare, în funcție de rezultatul obținut.
Nu ezitați să adresați medicului ginecolog orice întrebare privind starea dumneavoastră de sănătate ginecologică și nu plecați nelămurită din cabinetul medicului!