2018-02-28
Cancerul de sân
Cancerul de sân în lume
În anul 2012, 1,7 milioane de femei din lume au fost diagnosticare cu cancer de sân (mamar), în timp ce în România, datele CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) semnalau aproximativ 7000 de cazuri noi diagnosticate și 10.000 de cazuri tratate, în anul 2013.
Cancerul de sân reprezintă principala cauză de mortalitate prin cancer la femeie și este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la femei, în 140 de țări din cele 184 ale lumii.
Această boală nu este doar o statistică, ci o realitate trăită de milioane de femei din întreaga lume.
Cancerul de sân (mamar) este o afecțiune în care celulele de la nivelul țesutului mamar scapă de sub controlul organismului. Ele încep să se înmulțească necontrolat într-un loc anume din sân, își schimbă structura microscopică și devin celule atipice, care se malignizează, în timp.
„Cel mai important dintre factorii care duc la cancerizare este factorul genetic: există o mutație genetică la nivelul celulelor, care permite acestora să se multiplice încontinuu, să invadeze sânul și să plece mai departe ca metastaze (caracteristica celulei canceroase).”
Dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrică-ginecologie, ROYAL HOSPITAL BUCHAREST.
Factorii de risc ce favorizează dezvoltarea cancerului de sân (mamar) sunt:
- Vârsta: riscul cancerului la sân crește odată cu înaintarea în vârstă (cele mai multe cazuri de cancer de sân apar după vârsta de 40 de ani);
- Factori genetici;
- Factori endocrini;
- Starea generală de sănătate și dieta;
- Factori de mediu, precum radiațiile ionizante;
- Leziuni precanceroase, antecedente oncologice, traumatisme mamare.
Cum poate fi prevenit cancerul de sân?
Cancerul de sân nu apare dintr-odată, ci trece prin faze premergătoare apariției lui: leziunile precanceroase. Acestea pot evolua fără simptome pe o perioada îndelungată de timp. Adeseori nu se sesizează modificări alarmante la nivelul sânului nici măcar în stadii avansate de boală.
Un aspect vital în prevenirea apariției cancerului mamar este descoperirea timpurie și tratarea acestor leziuni, înainte ca ele să se transforme în cancer. Evaluarea periodică de rutină a sânilor trebuie să reprezinte o regulă de bază pentru orice pacientă.
Descoperit în fazele incipiente (stadiul 0 sau 1) acesta poate fi vindecat în proporție de 94%!!
Din nefericire, 90% dintre femeile diagnosticate cu cancer de sân (mamar) află despre boală într-o formă avansată. Astfel scad dramatic șansele de supraviețuire, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
Ce modificări ale sânilor ar trebui urmărite?
- creșterea recentă în volum sau schimbarea formei sânului,
- zone de țesut mamar dure, dureroase sau nu, modificate comparativ cu restul sânului
- înroșirea pielii,
- retracția sau proeminență localizată a tegumentului,
- îngroșarea pielii cu aspect de coajă de portocală,
- retracția mamelonului sau eroziunea acestuia.
Care sunt principalii pași în diagnosticarea precoce a cancerului de sân?
Orice femeie trebuie să facă un control anual de rutină al sânilor la medicul specialist – primul pas în prevenirea cancerul de sân (mamar).
Confirmarea de către medic a unor modificări mamare determină efectuarea investigațiilor necesare diagnosticării și mai ales înlăturării suspiciunii de cancer mamar:
- ecografia mamară și sonoelastografia mamară;
- mamografia digitală
- uneori RMN mamar
- examenul histopatologic al piesei de biopsie, unicul examen ce poate oferi un diagnostic de certitudinea cancerului
Prezența nodulilor la nivelul sânului nu trebuie să vă sperie întrucât 8 din 10 noduli sunt necancerosi. Aceștia trebuie, însă, monitorizați deoarece pot evolua în cancer.