Ce este și cum se manifestă infecția HPV la bărbați?

Infecția cu virusul Papilloma uman (HPV) este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală, pe plan global.

Chiar dacă, de multe ori,  această infecție nu dă simptome nici la bărbați, nici la femei, unele tulpini ale virusului pot fi asociate cu un risc sporit de cancere. Deși se vorbește mai des despre cancerele feminine asociate cu virusul, nici bărbații nu sunt ocoliți de complicații grave ale unei infecții cu Papilloma uman

Dr. Ioan Stoian, medic primar Obstetrică-Ginecologie în cadrul Royal Hospital, îți explică de ce infecția cu HPV la bărbați este periculoasă, cum poate afecta și sănătatea partenerei, cum să o recunoști și cum să o previi.

Dr. Ioan Stoian

Medic primar obstetrică-ginecologie

HPV: ce este?

HPV este un grup foarte răspândit de virusuri. Acesta are aproximativ 100 de tulpini diferite, dintre care 14 sunt asociate cu un risc ridicat de anumite cancere, potrivit datelor. Virusul poate să aibă repercusiuni grave asupra sănătății bărbatului. 

  • HPV la bărbați se transmite, cu precădere, pe cale sexuală. 
  • Specialiștii sunt de părere că majoritatea bărbaților activi sexual vor fi infectați, la un moment dat în viață, cu virusul Papilloma.
  • În mod particular, tulpinile 16 și 18 sunt asociate cu diferite forme de cancer și cu leziuni precanceroase. În cazul bărbaților, aceste tulpini cresc riscul de cancer anal, de penis și orofaringian. 
  • Alte tulpini virale, precum 6 și 11, deși nu sunt asociate cu cancer, pot determina apariția negilor genitali, ai papiloamelor cutanate precum și ai papilomatozei respiratorii recurente.

Cele mai multe infecțiile cu HPV la bărbați, inclusiv cele cu genotip carcinogen, se pot rezolva în aproximativ 12 luni. În situațiile în care infecția persistă mai mult de 1 an, șansele de apariție a leziunilor precanceroase și canceroase cresc. Totuși, nu toate infecțiile progresează în acest mod.

O mică parte din aceste infecții devin persistente și provoacă leziuni precanceroase care evoluează malign.

CITEȘTE ȘI   Ce presupune tratamentul chistului ovarian?

Cum se manifestă infecția?

Diferitele tipuri de virus infectează mai multe zone ale corpului, la ambele sexe, fiind asociate cu diverse manifestări, după cum urmează:

  • La nivel cutanat:

– unele tulpini de Papilloma apar nongenital, doar la nivelul pielii – precum negii (verucile) plantare, verucile plane de la nivelul feței, precum și alte forme de veruci care apar pe mâini, de exemplu la bărbații din anumite categorii profesionale (măcelari, muncitori care lucrează cu procesarea peștelui, a altor tipuri de carne etc).

  • Anogenital:

– există tulpini ale virusului care au o predilecție pentru regiunea anogenitală, precum penisul, scrotul, anusul, la bărbați.

  • Peste 40 de genotipuri pot infecta zonele genitale, la ambele sexe.

În această categorie intră mai multe tipuri de leziuni:

– negii (sau condiloamele) anogenitale: sunt benigni, dar neplăcuți, provocați în general de tulpinile 6, 11.

– leziunile intraepiteliale scuamoase și/sau carcinomul anusului sau penisului, la bărbați.

alte suprafețe mucoase: tulpina 16 poate infecta mucoasa orală și este frecvent asociată cu prezența carcinomului cu celule scuamoase în cavitatea orală.

HPV și riscul de cancer

În ceea ce privește răspândirea HPV-ului, în funcție de sexe, este important să știi că verucile cutanate, condiloamele genitale, papilomatoza respiratorie recurentă, dar și o serie de alte afecțiuni cutanate pot să apară atât în caz de HPV la bărbați cât și la femei. Așadar, multe tipuri de HPV pot afecta ambele sexe.  

  • Cancerul anal și cancerul orofaringian sunt două forme de cancer care pot fi provocate de o infecție cu virusul Papilloma uman, la bărbați, dar și la femei. 
  • Tulpinile HPV 16 și 18 provoacă aproximativ 90% din cancerele anale și leziunile precanceroase.  
  • În ceea ce privește cancerul anal, acesta este  mai puțin frecvent la bărbații heterosexuali, decât la femei, în schimb el are o prevalență mai mare în rândul bărbaților care întrețin raporturi sexuale cu alți bărbați. 
  • Mai rar, dar posibil – infecția cu acest virus la bărbați poate duce și la apariția cancerului de penis și a leziunilor precanceroase. 
  • Tulpinile 16 și 18 sunt, de altfel, cele care provoacă și cancerul cervical la femei, potrivit datelor de specialitate. Și cancerele vulvar și vaginal, deși foarte rare, pot avea la bază și o infecție cu acest virus.

Prevenția infecției la bărbați

Un bărbat infectat cu virusul Papilloma uman poate să transmite boala și partenerei sale, prin contact sexual neprotejat. Așadar, prezervativul este metoda principală de prevenție. 

Din păcate, nu se poate vorbi, în prezent, despre disponibilitatea unor metode de screening pentru acest virus, la bărbați, așa cum este testarea HPV la femei.

  • Potrivit datelor de specialitate, nu sunt recomandate, în prezent, nici metodele de screening pentru cancerul anal, de penis sau orofaringian, la bărbați.
  • Din acest motiv, diagnosticul HPV-ului cu risc de cancer este mai dificil, la bărbați.
  • O metodă de prevenție eficientă este, însă, vaccinarea HPV, recomandată copiilor de 9-12 ani, precum și la toți tinerii până în 26 de ani, de ambele sexe, dacă nu au beneficiat de vaccin în copilărie.
  • În 2018, FDA a confirmat posibilitatea vaccinării la categorii mai extinse de vârste, respectiv 27-45 de ani, potrivit datelor.
  • Vaccinul poate proteja viitori adulți de veruci și probleme cutanate asociate infecției, precum și de unele forme de cancer.

Având în vedere posibilitățile limitate de screening al infecției cu HPV bărbați, aceștia au o responsabilitate în plus, pe lângă cea care le vizează propria sănătate – cea de a fi responsabili față de partenerele lor. Din păcate, acest virus este motivul principal de apariție a cancerului de col uterin la femei. Este important ca ambii parteneri să se protejeze cu prezervativ și, ca metodă unică de screening, femeia să apeleze anual la o testare HPV. Specialiștii Royal Hospital te sfătuiesc să îți îndrumi partenera către un astfel de test, pentru a evita complicațiile unei posibile infecții cu HPV.

CITEȘTE ȘI   Care sunt posibilele cauze pentru durerea de ovar?

Atenție!
Vaccinarea nu te protejeaza pentru o infecție deja existentă cu un tip HPV, ea te protejează de o nouă infectare, cu un alt tip de virus cuprins într-unul din vaccinurile descrise mai sus.

Nu este nevoie de revaccinare.
Vaccinul determină o protecție de durată.
În 2020, primul an de reluare a campaniei de vaccinare anti-HPV în România, peste 21.000 de tinere au fost vaccinate (sursa: Hotnews).

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.