Infiltrațiile intra-articulare

Infiltrații intra-articulare cu Acid hyaluronic, PRP (Platelet Rich Plasma sau plasmă trombocitară concentrată) și corticosteroizi (antiinflamatoare)

Infiltrațiile intra-articulare se recomandă în urma unui consult ortopedic alcătuit din examen clinic și investigații paraclinice (radiografii, ecografii, RMN), în funcție de caz. Pacientul este informat cu privire la riscurile ce pot apărea, dar care sunt minime, precum sângerarea sau infecția intra-articulară.

Acestea sunt prevenite prin oprirea temporară a tratamentului anticoagulant sau antiagregant și prin dezinfectarea temeinică a zonei în care se realizează infiltrația. Locul de injectare diferă pentru fiecare articulație în parte, rezultatul final constă în: acul să fie perfect intra-articular în momentul injectării.

De aceea pentru multe articulații se folosesc portalele artroscopice (locurile în care se face incizia operatorie). Alte reacții adverse pot fi înroșirea pielii la locul injecției, durere ușoară la nivelul articulației ce se contracarează cu administrare de antiinflamator la nevoie, gheață și repaus articular relativ, adică evitarea efortului fizic intens și procedurilor de fizioterapie pentru articulația infiltrată pentru 48 h.

La Royal Hospital, echipa de chirurgie ortopedică foloseste cele mai noi proceduri si tehnici de tratare a problemelor oaselor si articulațiilor apărute în timpul vieții.

CITEȘTE ȘI   Hernia de disc

Indicațiile infiltrațiilor în funcție de tipul lor:

Infiltrații intra-articulare cu acid hyaluronic

Indicația principală este artroza genunchiului sau a altor articulații precum șold, gleznă, umăr, pumn.

Acidul hyaluronic funcționează ca un lubrifiant, hrănește cartilajul și îl protejează de șocuri, scade durerea și inflamația, el fiind secretat natural de învelișul genunchiului (sinovială). Un genunchi artrozic secretă mai puțin astfel de acid și necesarul lui este mai mare ca al unui genunchi sănătos.

De aceea se suplimentează, în general printr-o înfiltrație mono-doză cu un concentrat ridicat de acid hyaluronic. De asemenea este la fel de indicat în leziunile de cartilaj (condropatie) diagnosticate la examenul RMN sau intra-operator.

Infiltrații intra articulare PRP (plasmă trombocitară concentrată)

În cazul acestei infiltrații, plaja de afecțiuni ce pot fi tratate este și mai întinsă. De asemenea cele mai bune rezultate sunt în stadiile incipiente sau acute ale afecțiunii și la persoane tinere.

Infiltrația are indicații în leziuni de cartilaj, rupturi musculare, leziuni degenerative (apărute în timp) sau acute (rupturi parțiale) de tendon, precum și inflamații acute sau cronice ale tendoanelor (epicondilită internă sau externă, tendinita coafei rotatorii, cvadricipitală, patelară, Achileana, plantară sau ale altor tendoane ale membrelor).

De asemenea post-operator se folosește pentru a ajuta la vindecarea leziunilor de menisc suturate, integrării grefoanelor ligamentare și a reinserțiilor tendinoase (coafa rotatorie, Achilean, etc.)

CITEȘTE ȘI   Artroscopie genunchi, soluția minim invazivă pentru mobilitatea ta