Când ai nevoie să faci operația de endometrioză?

Endometrioza este un diagnostic pe care nicio femeie nu ar dori să îl primească. Chiar dacă aceasta este o boală cronică și care nu se vindecă, există metode de tratament care au ca scop final înlăturarea durerilor date de endometrioză, creșterea calității vieții pacientelor, dar mai ales creșterea șanselor de fertilitate.  

La Royal Hospital București, una dintre cele mai eficiente metode de tratament pentru această boală este operația de endometrioză, pe cale laparoscopică. Dr. Mirela Vasile, medic specialist obstetrică-ginecologie, îți explică când și de ce ai nevoie de operația de endometrioză. 

Ce este endometrioza și de ce este periculoasă?

În endometrioză, țesutul endometrial care căptușește uterul va ajunge să fie prezent în alte organe – pelvis, trompe uterine, ovare, mușchi uterin, peritoneu. 

Dacă suferi de endometrioză, probabil că deja ai experimentat menstruații abundente și dureroase, dureri și disconfort în timpul actului sexual (dispaurenia) și alte simptome care îți scad considerabil calitatea vieții. 

Boala nu este doar foarte inconfortabilă, ci poate să îți afecteze și fertilitatea, astfel încât va deveni tot mai dificil să faci un copil. 

CITEȘTE ȘI   Ce este consultul ginecologic și de ce ar trebui să îl faci anual?

Opțiuni de tratament endometrioză

Chiar dacă endometrioza este, în general, progresivă fără tratament, se poate vorbi despre opțiuni de tratament care scad intensitatea simptomelor și opresc creșterea țesutului endometrial în afara cavității uterine. 

Tratament endometrioza cu medicamente

Tratamentul pe bază de medicamente poate implica anumite contraceptive orale, progestative, antiprogestative sau inhibitori de gonadropină. Acestea au rolul de a inhiba menstruația pentru ca endometrioza să nu mai avanseze. 

Tratamentul chirurgical clasic (operație)

Operația de endometrioză clasică vizează extirparea insulelor endometriozice formate pe trompele uterine, ovare, peritoneu. 

Tratamentul endometriozei prin laparoscopie (operație)

Este foarte căutat și eficient, deoarece cu ajutorul acestei metode medicii pot să depisteze și leziunile cu dimensiuni foarte reduse, mai greu de văzut cu ochiul liber. 

Operația laparoscopică de endometrioză reprezintă o abordare frecventă în cadrul Royal Hospital din București, de aceea este necesar să îi acordăm o atenție specială. 

Laparoscopia nu este potrivită pentru toate cazurile de endometrioză. Inițial, medicul poate prescrie tratament hormonal, pe bază de medicamente. 

Operația de endometrioază prin laparoscopie se recomandă dacă:

  • pacienta experimentează regulat durere abdominală cauzată de endometrioză;
  • simptomele endometriozei au reapărut chiar și după terapia cu hormoni;
  • endometrioaza interferează cu organe precum intestinele, colonul și vezica urinară;
  • există suspiciunea că endometrioaza este  cauza infertilității;
  • a fost depistată o masă anormală pe un ovar, denumită endometriom ovarian.
CITEȘTE ȘI   Test Papanicolau în mediu lichid sau convențional la Royal Hospital

Cum se realizează operația de endometrioază prin laparoscopie 

Medicul îți va recomanda să nu bei și să nu mănânci cu cel puțin opt ore înainte de procedură. 

Operația de endometrioază prin laparoscopie se realizează sub anestezie generală.

În timpul procedurii, medicul va face o mică incizie la nivelul abdomenului și va insera laparoscopul, un instrument care are atașată o cameră foarte mică, la capăt, cu ajutorul căruia medicii văd organele interne. Instrumentul este conectat la un ecran. 

Chirurgul va putea realiza și alte incizii adiționale. Operația de endometrioază durează, în funcție de complexitatea cazului, de la 30 de minute până la mai multe ore. 

În momentul în care se descoperă țesutul endometrial, chirurgul are posibilitatea:

  • să facă o excizie și să îl îndepărteze;
  • să îl distrugă printr-o ablație. În acest ultim caz se pot folosi raze laser, electricitate, congelare, încălzire sau microunde.

După operația de endometrioză pe cale laparoscopică, durata spitalizării este de obicei scurtă. Dacă este vorba despre un caz mai complicat, poate fi nevoie să rămână internată o scurtă perioadă de timp.  

Este posibil ca după operație pacienta să se simtă obosită câteva zile. Își poate relua activitățile obișnuite, în funcție de recomandările medicului, dar este important să evite, pentru o perioadă, activitățile foarte intense, sportul, contactul sexual. 

La Royal Hospital București avem o echipă de medici dedicați și foarte experimentați în tratarea afecțiunilor genitale diverse. Toate investigațiile necesare se pot realiza în clinică. Fă-ți o programare la Royal Hospital și vezi dacă în cazul tău se impune operația de endometrioază. Sănătatea ta, misiunea noastră!