Riscul de a dezvolta cancer mamar: scorul BIRADS

Ca parte a controlului senologic anual, de rutină sau cu scopul urmăririi unor afecțiuni mamare în timp, o femeie va efectua, cu siguranță, o ecografie mamară însoțită de elastografie și, dacă are vârsta peste 40 de ani, și o mamografie.

Medicul specialist în imagistică medicală și în radiologie, va interpreta rezultatele, acordând fiecărui rezultat un scor BIRADS.

Scorul BIRADS ( “Breast Imaging Reporting and Database System”) este un sistem de evaluare pe care medicii specialiști îl folosesc după ce au rezultatul final al investigației mamare, fiindu-le de ajutor în comunicarea rezultatului și în determinarea conduitei următoare. De subliniat este faptul că scorul BIRADS nu este un diagnostic.

1. Scor BIRADS 0

În cazul acestui scor, este  probabil ca imaginile obținute la mamografie să fi fost dificil de interpretat sau chiar imposibil, ceea ce va necesita evaluări suplimentare ( o ecografie mamară sau o altă mamografie), astfel încât medicul să poată oferi o interpretare a investigațiilor.

2. Scor BIRADS 1

Acest scor indică un rezultat negativ al investigațiilor, pacienta fiind consilita să continue să efectueze regulat investigațiile de rutină, anual.

3. Scor BIRADS 2

Și acest scor indică faptul că mamografia ori ecografia mamară are rezultate normale, fără semne aparente de cancer, însă pot exista alte modificări la nivelul sânilor, precum chisturile benigne, care vor fi evaluate la următoarele controale de rutină.

4. Scor BIRADS 3

Un scor BIRADS 3 implică faptul că rezultatele mamografiei ori ecografiei mamare sunt probabil normale, însă există un risc de 2% să fie vorba de cancer.  Medicul specialist va recomanda un control de follow-up, peste 6 luni, pentru a se dovedi că rezultatele sunt cele ale unei formațiuni benigne (necanceroase). Apoi vor urma alte vizite regulate la medic pentru a ține sub observație situația și pentru a se asigura că anomaliile de la sân dispar.

5. Scor BIRADS 4

Acest scor  indică o anomalie sau o descoperire ce prezintă suspiciuni, existând  un risc de 20-35% de cancer. Pentru a confirma dacă este o masă malignă (canceroasă), medicul va trebui să efectueze o biopsie (puncție biopsie mamară ghidată ecografic), pentru a se analiza o mică mostră de țesut mamar în laboratorul anatomo-patologic.  Rezultatul examenului histopatologic este singură modalitate de a primi un rezultat cert: este sau nu cancer.

Există 3 subcategorii ale codului BI-RADS 4, care sunt:
  • BIRADS 4A – există o suspiciune redusă de malignitate.
  • BIRADS 4B – există o suspiciune moderată de malignitate.
  • BIRADS 4C – există o mare suspiciune de malignitate.

6. Scor BIRADS 5

Un scor BIRADS 5 este utilizat în cazul în care există o suspiciune mare de cancer ( probabilitatea este de cel puțin 95% de a fi cancer mamar).  Și în acest caz primul pas va fi efectuarea unei biopsii mamare.

7. Scor BIRADS 6

Un scor BIRADS 6 se poate primi doar după ce pacienta a efectuat o biopsie și a primit diagnosticul de cancer mamar. Acest scor, împreună cu rezultatele obținute la investigațiile imagistice sunt folosite pentru comparație, pentru ca medicul să vadă cum raspunde cancerul la tratamentul necesar (chimioterapie, intervenție chirurgicală sau radioterapie).

Pe scurt, categoriile pentru scorul BIRADS sunt:

  • 0 – investigație incompletă
  • 1 – negativ
  • 2 – descoperirea unor formațiuni benigne
  • 3 – formațiuni probabil benigne
  • 4 – sunt descoperite anomalii ce prezintă suspiciuni
  • 5 – medicul are o suspiciune extrem de mare că este o formațiune malignă (canceroasă)
  • 6 – pacienta a fost supusă intervenției de biopsie și s-a dovedit că tumora este malignă.