Biopsia mamară (puncție-biopsie cu ac gros)

Este tot mai des utilizată ca o alternativă a biopsiei excizionale (extirparea chirurgicală a întregii tumori), evitâdu-se astfel intervenția chirurgicală și disconfortul pacientei.

 Recoltarea unui fragment din țesutul considerat bolnav (tumoră), pentru a fi examinat la microscop (examen histopatologic);

 Oferă diagnosticul de certitudine al cancerului mamar;

 Aplicabilă tuturor tumorilor, chiar și celor cu dimensiuni de doar câțiva milimetri

 Necesită anestezie generală de scurtă durată sau anestezie locală

 Nu necesită spitalizare; recuperarea se face în regim ambulatoriu;

 Nedureroasă și de scurtă durată (15-30 minute).

Examen secretie mamara

Echipa medicală Royal Hospital, completată de aparatura modernă, obține rezultate excelente
în diagnosticarea și tratarea tuturor afecțiunilor senologice și ginecologice.

De ce e importantă?

 Descoperit în fazele incipiente (stadiul 0 sau 1) cancerul mamar poate fi vindecat în proporție de peste 90%!! Puncția biopsie furnizează material biopsic pentru examinarea histopatologică – unicul examen ce oferă un diagnostic de certitudine al cancerului mamar și care dictează conduita terapeutică adecvată.
 Este tot mai des utilizată ca o alternativă a biopsiei excizionale (extirparea chirurgicală a întregii tumori), evitâdu-se astfel intervenția chirurgicală și disconfortul pacientei. În plus, recuperarea este rapidă și cicatricie sunt absente.

Când se recomandă?

 Atunci când examenele clinice și imagistice sugerează prezența cancerului mamar, medicul trebuie să cunoască diagnosticul de certitudine (formațiune benignă/malignă) al zonei modificate pentru a putea începe tratamentul.

Care e următorul pas?

 În funcție de rezultatul examenului histopatologic se stabilește conduita terapeutică care poate include: terapie chirurgicală, chimioterapie, hormonoterapie, terapie psihologică,ș.a.m.d.

Alte informații

 În general, există o teamă, o reticență din partea pacientelor cu privire la biopsie – deseori termenul fiind asociat, în mod automat, dar eronat, cu noțiunea de cancer. În realitate, biopsia nu este altceva decât o manevră diagnostică, menită să diferențieze cu certitudine leziunile benigne de cele maligne

Alegerea tipului de biopsie mamară ține de particularitatea fiecărui caz: 

  •  puncție aspirativă cu ac fin (FNA, se prelevează doar celule din țesutul considerat bolnav);
  •  puncție-biopsie cu ac gros (se prelevează un fragment de țesutul considerat bolnav);
  •  biopsie excizională (extirparea chirurgicală a întregii tumori, urmată de regulă de examen anatomopatologic extemporaneu,  permițând astfel diagnosticul precis, intraoperator).

Participă activ la discuția cu medicul tău;
notează modificările pe care le-ai sesizat pentru a-i putea da medicului cât mai multe informații despre starea ta de sănătate.
Nu ezită să-i pui întrebări, în cazul în care nu ești complet lămurită!

Efectuează această intervenție

Ce spun pacientele?

Știu că acum probabil îți e frică; n-are de ce! În prima zi am avut și eu niște emoții de-mi sărea inima din piept. Astăzi urmeză să mă externez și mă simt foarte bine. ROYAL HOSPITAL depășește cu mult toate lucrurile bune pe care le-am auzit de la cunoștințe. În primul rând că toată lumea te privește și te tratează cu grijă și drag.