Sonoelastografia mamară

Depistează semnele cancerului de sân cu o acuratețe de 90%, folosind o tehnologie ultramodernă.

Sonoelastografia mamară este principala metodă ecografică de investigare a afecțiunilor mamare pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani.

 Noninvazivă, nedureroasă, neiradiantă
 Durează între 20-30 minute
 Diferențiază tumorile benigne de cele maligne cu o acuratețe de 90%
 Aplicabilă tumorilor de dimensiuni mici (sub 1 cm), crescând șansele de vindecare în faze incipiente
 Micșorează necesitatea unor biopsii sau operații inutile
 Poate fi efectuată la orice vârstă, de către femeile gravide, precum și în perioada de alăptare
 Se efectuează anual, ca parte a controlului de rutină pentru prevenirea cancerului de sân

Importanța Sonoelastografiei

Depistat în fazele incipiente ale bolii, cancerul mamar poate fi vindecat!
Sonoelastografia mamară măsoară elasticitatea tumorilor mamare și diferențiază cu o acuratețe de 90% tumorile benigne (necanceroase) de cele maligne (canceroase), depistând cancerul în fazele incipiente, când încă poate fi vindecat.

În anul 2008, am fost prima clinică privată din România în care s-a introdus tehnica sonoelastografiei. Medicii noștri au urmat un training de specializare în Franța pentru a putea aplica această nouă metodă de diagnosticare.

Ce presupune sonoelastografia?

În softul unui ecograf convențional, este încorporat un modul special care permite măsurarea rapidă a elasticității zonei mamare de interes. Principiul metodei se bazează pe faptul că majoritatea tumorilor maligne (canceroase) sunt mai dure (mai puțin elastice), față de tumorile benigne sau față de țesutul mamar normal din jur.

Modul de efectuare este același ca la ecografia mamară.

Când se recomandă?

La orice vârstă: în conduita de depistare și monitorizare a afecțiunilor mamare (aduce informații suplimentare ecografiei mamare);
Peste vârsta de 40 de ani: ca metodă complementară mamografiei  (pentru caracterizarea suplimentară a nodulilor).

Programează-te la medic după menstruație, când sânii sunt mai puțin sensibili și denși!
Este recomandat să arăți medicului ultima ecografie mamară efectuată, pentru comparație.

Cum se interpretează rezultatul sonoelastografiei?

În momentul examinării, pe monitorul ecografului vor apărea două ferestre:

 prima fereastră reprezintă elastograma zonei examinate, cu o paleta de culori variind de la roșu – elasticitate crescută – la verde – elasticitate medie – și albastru – scăzută;
 a doua fereastră arată gradul de elasticitate a țesutului mamar prin intermediul unui scor numit UENO, obținându-se astfel unul din aceste cinci rezultate: leziune elastică, leziune cu elasticitate neomogenă, leziune elastică la periferie și dură în centru, leziune dură, leziune și țesut mamar dure;

În timp ce primele trei sugerează o leziune benignă, celelalte două arată malignitatea tumorii. Pacienta primește rezultatul pe loc, iar medicul stabilește conduita terapeutică adecvată cazului respectiv.

Efectuează această investigație

Participă activ la discuția cu medicul tău!
Nu ezită să-i pui întrebări, în cazul în care nu ești complet lămurită!

FĂ-ȚI TIMP CA SĂ FII SĂNĂTOASĂ !

Ce spun pacientele?

Am găsit aici o atmosfera specifică probabil clinicilor occidentale. O ambianța intimă, plăcută și o echipă profesionistă, de calitate, permanent interesată de starea pacientului. M-am simțit chiar răsfățată, înconjurată de căldură sufletească și de o empatie nemaintalnita la oamenii de rând. Sunt convinsă că această clinică va deveni un spital de referință în România, pentru că este o performanță să poți grupa la un loc atâția asistenți tineri cu înalta pregătire profesională și calitate morală.