Cum poți scăpa de litiaza veziculară în 24 ore?

Litiaza veziculară: simptome, diagnostic, tratament

Litiaza veziculară reprezintă o patologie biliară care presupune prezența de calculi în vezicula biliară. Este asimptomatică în multe din cazuri și poate fi descoperită accidental în urmă unei ecografii de rutină.

Simptomatologie

Poate fi sistematizată în trei faze evolutive:

1. Faza tulburărilor dispeptice

  • Disconfort digestiv post prandial
  • Senzație de greață
  • Balonări
  • Flatulență
  • Sindrom migrenos
  • Tulburări de tranzit

Simptomele sus numite sunt întâlnite în mai multe afecțiuni ale aparatului digestiv. Foarte frecvent aceste simptome sunt migratorii și nu întotdeauna pacientul se adresează medicului sau unei instituții medicale.

2. Faza durerilor paroxistice

Colica biliară reprezintă manifestarea tipică și este percepută că o durere sub rebordul costal drept, regiunea epigastrica cu iradiere în umărul drept uneori. Grețurile și vărsăturile pot acompania sindromul dureros.

În această fază foarte mulți pacienți se adresează medicului de familie sau medicului de la camera de gardă a unei instituții medicale. Este supus multiplelor investigații printre care și ecografie abdominală care poate stabili diagnosticul: Litiaza veziculară.

3. Faza complicațiilor

În această fază simptomatologia clinică poate să fie foarte variată și depinde de natură complicației, formă clinică și evoluția bolii. Complicația cea mai frecvența este colecistită acută, hidropsul veziculari, plastron pericolecistic, migrarea calculilor prin canalul cistic ce poate determina apariția de icter mecanic, pancreatită, angiocolită.

Din nefericire sunt prezente și alte complicații cum ar fi apariția unei fistule. Fistula presupune existența a doi parteneri dintre care unul este colecistul. Depistăm fistula bilio-biliară, fistula bilio -doudenala, fistula bilio-colică , foarte rar se poate constitui și fistula bilio-cutanată. Printre alte complicații enumerăm ileusul biliar. Întâlnim însă și complicații perforative (peritonită biliară sau plastron abcedat).

Întâlnim și complicații de tip generativ – neoplazic, de regulă la un bolnav vârstnic cu un colecist litiazic și cu evoluție îndelungată.

La Royal Hospital Bucharest, insistăm pe prevenție. Paza bună te ține liniștită!

Diagnosticul

Ecografia sau ultrasonografie reprezintă cea mai bună metodă pentru depistarea litiazei veziculare.

Este o investigație imagistică non invazivă, nedureroasă și non iradiantă ce poate fi repetată de câte ori este nevoie, inclusiv în sarcină sau în perioada postnatală.

În timpul ecografiei putem să apreciem formă, volumul, grosimea pereților,precum și conținutul colecistului. La fel se examinează căile biliare extra hepatice și mai precis coledocul care trebuie măsurat în diametru, ficatul, pancreasul și restul organelor intraabdominale vizibile ecografic.

Tratament

Colecistectomia laparoscopică este operație de elecție, „standardul de aur” în tratarea patologiei vezicului biliare.

Colecistectomia  laparoscopică, cea mai folosită metodă chirurgicală, presupune realizarea unor incizii în care se va introduce un instrument cu o camera video minusculă la un capăt, prin care se va vizualiza interiorul abdomenului, prin alte patru mici incizii fiind introduse instrumente chirurgicale speciale cu ajutorul cărora se va elimina vezicula biliară.

Colecistectomia laparoscopică este o operație ușoară, cu un risc minim de complicații.

Avantajele chirurgiei laparoscopice în cazul litiazei veziculare:

  • Recuperarea postoperatorie imediată, rapidă.
  • Mobilizarea pacientului se face la 6-8 ore postoperator.
  • Externare pacientului se face la 24 ore
  • Reintegrare socială este posibilă la 4-5 zile de la operație.

 

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.