Histerectomie totală pe cale laparoscopică vs cale abdominală

Abonează-te la canalulul Youtube
Royal Hospital Bucharest

Youtube Logo Abonează-te acum

Doctor Cristian Jumuga

Am efectuat în urmă cu o zi două intervenții chirurgicale.

Este vorba de o histerectomie totală cu anexectomie bilaterală în cazul ambelor paciente.

La prima pacienta am intervenit pe cale laparoscopică, la cea de a doua pacientă am efectuat o intervenție chirurgicală clasică cu incizie transversală joasă tip Pfannenstiel

Fibromul uterin este cea mai frecventă formațiune tumorală benignă (necanceroasă)

În primul caz am efectuat o histerectomie totală cu anexectomie bilaterală pe cale laparoscopică pentru că s-a pretat cazul pentru asemenea intervenție, intervenția chirurgicală a decurs foarte bine, evoluția postoperatorie a fost una foarte bună, am fost deja la vizită. Cea de a doua pacientă (pacientele sunt colege de rezervă și am putut să văd evoluția comparativ) la cea de a două pacientă nu am intervenit laparoscopic pentru că era vorba de un uter polifibromatos voluminos, practic uterul era transformat într-o formațiune tumorală care destindea abdomenul până la nivelul ombilicului. În cazul de față intervenția chirurgicală laparoscopică nu că era imposibilă dar era aproape imposibilă, am efectuată însă o intervenție chirurgicală din punctul meu de vedere foarte estetică, o incizie joasă, transversală, ca la cezariană, am reușit să exteriorizez această formațiune tumorală și să pot să lucrez. Intervenția chirurgicală a decurs foarte bine într-un timp foarte scurt, o oră și 20 de minute, o oră și 30 de minute maxim.

Evoluția postoperatorie de asemenea a fost una foarte bună.

Sigur comparând cele două cazuri este evident un plus pentru intervenția laparoscopică, pacienta s-a mobilizat mult mai ușor, durerea postoperatorie mult mai mică în raport cu celălalt caz.

Ne-am dori dacă am putea să efectuăm aceste intervenții chirurgicale pe cale laparoscopică și ori de câte ori este posibil personal  efectuez această intervenție chirurgicală pe cale laparoscopică, dar nu toate cazurile se pretează la asemenea intervenție.

Evoluția postoperatorie insă este foarte bună pentru ambele paciente. Sigur că și durata de spitalizare este diferită, de regulă după o histerectomie laparoscopică externăm pacienta la 48 de ore în timp ce după o histerectomie efectuată clasic de regulă cam la 72 de ore.