TUMORILE VEZICALE
TUMORILE VEZICALE SUNT FORMAȚIUNI CE SE DEZVOLTĂ ÎN INTERIORUL VEZICII URINARE, DIN CAUZE NECUNOSCUTE.
Majoritatea acestor tumori au caracter malign (cancer), de aceea se impune un diagnostic cât mai precoce și extirparea lor imediată. Cel mai frecvent simptom este hematuria (urinare cu sânge), care nu trebuie niciodată ignorată de pacient și care trebuie să îl determine pe acesta să se prezinte la spital de urgență.
CANCERUL VEZICII URINARE ESTE CEA DE-A PATRA CEA MAI FRECVENTĂ TUMORĂ MASCULINĂ.
Ca și alte tumori maligne ale omului, tumorile vezicale pot evolua mult timp asimptomatic, ceea ce face foarte dificilă diagnosticarea lor. Deși nu putem vorbi de prevenție, controalele medicale regulate pot duce la un diagnostic precoce al tumorilor vezicale. Urinarea cu sânge (hematuria), mai ales în cazul în care nu este însoțită de alte simptome, este un semn deosebit de grav. În general, cu cât diagnosticul și tratamentul acestor tumori sunt făcute mai devreme, cu atât evoluția pe termen lung este mai bună.
Se consideră că fumatul precum și expunerea prelungită la diverse substanțe chimice cresc riscul de apariție a tumorilor vezicale. Din păcate, renunțarea la aceste obiceiuri nu va duce la vindecarea bolii ci va contribui, cel mult, la scăderea riscului de recidivă. Protocolul de diagnostic include analiză de urină, ecografie, urografie intravenoasă sau examen computer tomografic cu contrast.
Frecvent, pacientul diagnosticat cu tumoră vezicală întreabă dacă nu există tratament medicamentos, deoarece nu dorește să fie supus unei intervenții chirurgicale. Răspunsul este mereu negativ, din mai multe motive. În primul rând, este nevoie de biopsie a formațiunii tumorale pentru a confirma diagnosticul și a afla toate caracterele, practic pentru a obține o fișă tehnică a tumorii, importantă pentru stabilirea tratamentului ulterior și pentru pronostic. În al doilea rând, nu există medicamente care să ducă la dispariția formațiunii tumorale din vezică, este vorba despre un țesut anormal care trebuie extirpat. În al treilea rând, intervenția chirurgicală are menirea de a opri sângerarea care apare frecvent ca unic simptom al tumorii vezicale. Trebuie subliniat că tratamentul chirurgical se impune și în cazul tumorilor care nu sângerează.