8 cauze ale durerilor mamelonare

Durerile mamelonare sunt dureri obișnuite în viața oricărei femei, însă în funcție de cauza lor, aceasta trebuie să fie conștientă de necesitatea consultării unui medic specialist care să ofere un diagnostic corect.

Cele mai multe cauze simple ale durerilor mamelonare sunt alergia la detergentul de rufe, un sutien care nu se potrivește, menstruația, sarcina sau alăptarea. Cauzele mai serioase sunt infecțiile sau cancerul mamar.

Ca simptome, durerea mamelonară se manifestă diferit, în funcție de persoană: usturime, iritabilitate sau durere ascuțită însoțită de mâncărime.

Cauze posibile ale durerilor mamelonare

Cauze fizice uzuale

Fricțiunea dintre mamelon și îmbrăcămintea sau sutienul care nu se potrivește bine, în timpul activităților sportive, poate cauza usturime sau dureri înțepătoare, iar la nivelul pielii uscăciune și crăpături.
Persoanelor care practică sport și pot fi afectate de fricțiune li se recomandă extra precauție (ex.: acoperirea mameloanelor cu leucoplast). Mameloanele care au suferit deja rănire prin fricțiune, o reacție alergică sau sunt crăpate și sângerează au un risc crescut de infectare.

Sarcina și alăptarea

Sarcina și alăptarea pot crește, de asemenea, riscul apariției infecțiilor. Cea mai des întâlnită infecție, Candida Albicans, poate apărea ca rezultat al distrugerii țesutului din jurul mamelonului, al tratamentului cu antibiotic sau în cazul persoanelor cu istoric de infecții fungice.
Astfel de infecții pot cauza simptome precum : arsuri, dureri înțepătoare, înroșiri ale areolei, simptome care nu dispar în momentul în care fricțiunea încetează.

CITEȘTE ȘI   Ce este cancerul de sân, cum se diagnostichează și cum poate fi tratat?

Mastita în timpul perioadei de alăptare

Mastita poate apărea în momentul în care laptele rămâne prins în unul dintre canalele ductale, iar bacteria se răspândește. Mastita cauzează umflături, înroșiri, dureri ale sânului și mamelonului și trebuie tratată imediat cu antibiotic pentru a nu duce la formarea abceselor. Orice femeie care observă simptome alarmante precum febra și frisoane, căldură la nivelul sânului, înroșire a sânului și mamelonului, umflături neregulate ale sânului, ar trebuie să consulte de urgență un medic.

Durerea și iritația, însoțite de piele cu cruste sau eczemă sunt semne ale reacției alergice sau a dermatitei atopice. Există o multitudine de produse casnice care pot declanșa aceste reacții ale pielii: loțiune de corp, detergent de rufe, balsam de rufe, săpun, crema de ras, parfum.

Alte simptome remarcate în cazul reacțiilor alergice sunt crăpături ale pielii la nivelul mamelonului și areolei, mâncărime persistența și iritație locală. O crema antiinflamatoare poate fi aplicată local, însă dacă simptomatologia persistă, este necesară consultarea unui medic. Activitatea sexuală este o cauză posibilă a durerilor mamelonare din cauza fricțiunii corpurilor, însă acest tip de durere este temporară.

Schimbările hormonale lunare

Schimbările hormonale lunare, ciclice, pot determina apariția durerilor sânilor și mameloanelor. Aceste simptome apar de obicei cu câteva zile înainte de apariția menstruației (atunci când nivelul de estrogen și progesteron este crescut) și dispar la debutul menstrei.

Este recomandat să mergeți la medic dacă aceste dureri persistă.

Cancerul mamar și Boala Paget

Cancerul mamar și Boala Paget pot cauza dureri mamelonare, cu preponderență la un singur sân. Boala Paget este un tip rar de cancer care afectează mamelonul și zona din jurul unei tumori prezente în sân.

Persoanele care suferă de cancer mamar și Boală Paget pot prezența și alte simptome: mamelon aplatizat sau retractat, secreție mamelonară gălbuie sau sângerie, senzație de mâncărime, zona înroșită, cu cruste în jurul mamelonului și areolei.

CITEȘTE ȘI   Ce ar trebui să știi despre chisturile mamare?

Durerile mamelonare din timpul sarcinii

Sunt cauzate de modificarea dimensiunii sânilor. De regulă, femeile gravide folosesc sutiene speciale pentru perioada sarcinii și alăptării.

Alăptarea

Alăptarea poate determina apariția durerilor mamelonare din cauza faptului că bebelușul nu reușește să prindă corect mamelonul în gură, acesta frecându-se de gingii sau bolta palatină.

Utilizarea unei pompe de sân neadecvate poate cauza, de asemenea, dureri, ca de altfel și perioada de apariție a dinților bebelușilor, atunci când mamelonul este mușcat sau frecat între gingii.

Tratament

Durerile mamelonare cauzate de fricțiune pot fi prevenite prin purtarea sutienelor potrivite, a îmbrăcămintei din fibre moi sau prin folosirea protecțiilor mamelonare.

Mamele care alăptează sunt încurajate să caute sfaturile unui consultant în alăptare pentru a corecta greșelile de atașare la sân ale bebelușului.

Durerile apărute înainte de menstruație sau în timpul sarcinii răspund bine la tratamentul cu ibuprofen. Dacă durerile mamelonare persistă, este indicat să mergeți la o consultație a medicului specialist.

Durerile mamelonare sunt dureri obișnuite în viața oricărei femei, însă în funcție de cauza lor, aceasta trebuie să fie conștientă de necesitatea consultării unui medic specialist care să ofere un diagnostic corect. Cele mai multe cauze simple ale durerilor mamelonare sunt alergia la detergentul de rufe, un sutien care nu se potrivește, menstruația, sarcina sau alăptarea. Cauzele mai serioase sunt infecțiile sau cancerul mamar.

Ca simptome, durerea mamelonară se manifestă diferit, în funcție de persoană: usturime, iritabilitate sau durere ascuțită însoțită de mâncărime.