Sarcina după operația de legare a trompelor

Mai pot rămâne gravidă vreodată?

Am făcut operația de legare a trompelor acum 10 ani.

Dacă întrebarea dumneavoastră se referea la faptul de a rămâne gravidă după legătura tubară, de cele mai multe ori răspunsul este “da”.

Trebuie menționat faptul că acea ligatură tubară, acea legare de trompe, cum v-ati exprimat dumneavoastră, nu este propriu-zis un nod, un șiret care s-a innodat și îl desfacem.

Operația, în sine, de repermeabilizare a trompelor, de refacere a canalului tubar natural, cum era înainte să fie ligaturat, este extrem de dificil de făcut, dar se poate face pe cale laparoscopică, se poate face si pe cale clasică.  Aceste două metode se stabilesc împreună cu medicul ginecolog în funcție de particularitatea fiecărei paciente în parte.

De cele mai multe ori eu nu recomand această operatie pentru că implică o rată mică de succes. După prima intervenție, de cele mai multe ori este necesar a fi efectuate mai multe intervenții chirurgicale pentru a obține acest rezultat, și nu trebuie omis faptul că pacienta trebuie consiliată în vederea posibilei sarcini extrauterine. Repermeabilizarea tubara nu înseamnă și funcția trompei tubare. De cele mai multe ori apare o distrucție la nivelul acestui canal, iar funcția respectivă riscă să nu mai fie funcțională – să ducă ovocitul la nivelul uterului.